Menu konferencyjne lub na szkolenie
Menu konferencyjne, to obok merytoryki samego spotkania, najważniejszy punkt spotkania. Ważnym punktem przy organizacji konferencji jest wyżywienie goÅ›ci. Uczestnicy, po […]
Menu konferencyjne, to obok merytoryki samego spotkania, najważniejszy punkt spotkania.
Ważnym punktem przy organizacji konferencji jest wyżywienie gości. Uczestnicy, po zakończonej konferencji i poza jej merytoryczną wartością, będą pamiętali jeszcze dwie rzeczy i na ich podstawie zaopiniują wydarzenie – czy jedzenie było smaczne i czy wieczorna zabawa była szampańska. Poza standardowymi menu konferencyjnym warto zaserwować smakołyki, przystawki oraz ciepłe i zimne napoje. Warto także pochylić się nad deserami. Organizator konferencji musi pamiętać, że coraz więcej osób stosuje różnego rodzaju diety – wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe -wybrane menu powinno być zatem różnorodne i uwzględniać tego typu potrzeby.
Przerwy kawowe
Organizatorzy konferencji nie doceniają także jeszcze jednego elementu – przerw kawowych. Trudno wyobrazić sobie długą, kilkugodzinną konferencję czy szkolenie  bez przerw na przekąski i kawę. A zwykle kończy się na klasycznej – kawa, herbata, ciastka, gorzej jeśli jednorazowej, a nie uzupełnianej przerwie kawowej. A nie warto tutaj oszczędzać. Każdą przerwę kawową organizator konferencji powinien traktować jak przerwę koktajlową, jak okazję do integracji uczestników, jak magnez do przyciągnięcia ich na kolejne przyszłościowe wydarzenia.
Menu konferencyjne
Dobrze dobrany catering może znacząco wpłynąć na atmosferę i odbiór całej konferencji, jednak wybierać ustalać go na podstawie wiedzy o charakterze spotkania, czasu trwania, miejsca, a nawet preferencji uczestników. Organizujesz konferencję, nie oszczędzaj na wyżywieniu uczestników, a wydatek na menu konferencyjne opłaci się.
Ryzyko cateringu
Warto także wziąć pod uwagę miejsce konferencji. Firmy, które wynajmują wyłącznie sale na potrzeby szkoleń i konferencji często oferują własny catering. Jeśli jednak  organizator konferencji woli zamówić posiłek od zaufanej, ale zewnętrznej firmy dostarczającej posiłki, powinien najpierw zorientować, czy wynajmujący sale zezwala na zewnętrzny catering. I tutaj pojawia się pewna wyższość nad wyborem na miejsce konferencji hotelu konferencyjnego. Ryzyko porażki cateringowej – zimne posiłki, transportowane jedzenie, opcja wydawania wyłącznie bufetowa, jest mniejsze jeśli posiłki przygotowane są na miejscu, a i możliwość reakcji jest większa.